Nya EU-regler för verkstäder på gång

I januari uppmärksammade vi i en nyhetsartikel att en ny typ av e-legitimation för verkstäder, SERMI, skulle införas inom EU från september 2021. Nu meddelar SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, att arbetet med Sermi påbörjats i Sverige.

SERMI, den framtida e-legitimation för tillgång till bilars reparationsdata, kan snart vara här. SERMI står för “Forum for Access to Security-Related Vehicle Repair and Maintenance Information”, ska införas för att teknisk information inte ska komma i orätta händer.

En standard för fristående verkstäder

Arbetet har pågått under en längre tid. Redan 2016 skrev SFVF en artikel om hur tanken var att SERMI ska fungera. I november 2019 beskrev MRF i sin blogg hur SERMI planerades. Men frågan har diskuterats inom EU sedan tidigt 2000-tal, och 2009 kom en rapport som beskriver hela processen kring tillgången av säkerhetsrelaterad RMI. Märkesverkstäder har automatiskt tillgång till denna information, så SERMI ska fungera som en standard för reparations- och underhållsinformation till fristående verkstäder.

Nu börjar arbetet i Sverige

Men nu bekräftar Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, till motormagasinet.se att EU:s arbete är klart och att det snart ska implementeras i Sverige.

Det är utformningen av det hur det rent praktiskt ska fungera som dragit ut på tiden, det vill säga hur teknikerna på verkstäderna ska få tillgång till informationen. SERMI beskrivs som en personlig e-legitimation eller USB-nyckel som ger användaren tillgång till en europeisk verkstadsportal.

Eftersom så många år har gått utan beslut är det många som undrar om SERMI någonsin kommer bli verklighet.

– Det kan jag säga att det kommer nu. Den tekniska utvecklingen går så fort så någon måste sätta ner foten, och det är vad EU-kommissionen gjort nu. De är klara med sitt arbete och nu börjar vårt i Sverige, berättar Bo Ericsson till Motormagasinet.

Nya reglerna berör alla fristående verkstäder

Alla som arbetar på en verkstad kommer behöva denna ”nyckel”. Plåt-, service- och däckverkstäder behöver ha bilarnas information. Även de som arbetar med bilglas måste kunna få information om tillverkarnas mått och annat.

Senast vi skrev om SERMI var informationen att introduktionen ska ske i september 2021. Sedan såg prognosen osäker ut, både på grund av att arbetet dragit ut på tiden och den pågående Covid-19 pandemin. Men nu har processen gått snabbare, och det första datumet ser ut att kunna bli aktuellt igen.

Vi fortsätter att bevaka introduktionen av SERMI i Sverige.

Kontakta oss