Nya E10 bensinen kan ge mer jobb åt verkstäderna

Bilmekaniker

Den 1 augusti införs E10 som den nya standardbensinen på den svenska marknaden, och ersätter då nuvarande 95-oktanig bensin.

Med E10 ökas inblandningen av etanol i bensinen från fem till upp till tio procent på grund av den höjda reduktionsplikten. Reduktionsplikten är ett viktigt styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser för att nå Sveriges klimatmål. E10 finns redan idag i 14 andra europeiska länder.

Nya bilar påverkas inte

Enligt branschorganisationen BIL Sweden är cirka 94 procent av alla bensindrivna bilar godkända för körning på E10. Det innebär att den nya standarden inte kommer innebära någon skillnad för de allra flesta. Dock höjs ett varnande finger för äldre bilmodeller.

Äldre bilar kan få problem

Bilar som är tio år och äldre kan komma att få problem med bränslesystemet med en högra etanolinblandning. Gamla slangar och packningar kan ta skada och orsaka läckage eller skapa bränder.

Ökat tryck på verkstäder

Ytterligare en förutsättning för att E10 ska kunna användas i en personbil är att alla bränslesystemets delar motsvarar biltillverkarnas originaldelar. Detta sammantaget kan ge högre tryck på verkstäderna.

Länk: Se vilka personbilsmodeller man kan tanka E10-bensin (BIL Sweden)

Äldre bilar kommer då att för köras på E5, som blir jämförbar med dagens 98-oktaniga bensin.

Motorcyklar och mopeder

För motorcyklar och mopeder kan det vara stor skillnad mellan vilka fabrikat och modeller som kan använda E10. Kontrollera via instruktionsboken, med tillverkare eller generalagent. Om motorn eller fordonet inte är godkänt för E10 kan man alltid använda E5.

Tvåtaktsmotorer

Det ska inte vara några problem med blandbarheten mellan E10 och tvåtaktsolja vid användning i tvåtaktsmotorer. Mer information finns via länken nedan.

Länk: Frågor och svar om E10 (BIL Sweden)

Båtmotorer

När det gäller båtar är situationen annorlunda, då många båtmotorer är äldre än motorer inom fordonsflottan. Därför kommer det vara fler som inte kommer kunna hantera E10 bensin. Då ska E5 användas.

För båtar kan motor och bränslesystem vara från två olika tillverkare. Därför behöver även bränslesystemet kontrolleras (bränsletank, bränsleledningar, anslutningar) så att det klarar E10 bensin.

Länk: Information till båtägare med anledning av införandet av E10-bensin

Länk: Drivmedel för motorer på sjön

Kontakta oss