Så avslöjar du fel gas vid AC-service

Gasanalysator

Att använda fel gas som gasol, propan och butan i bilens klimatanläggning är både farligt och oansvarigt. Läs våra tips för att avslöja fel gas vid AC-service, och skydda dina maskiner mot kontaminering.

Bilens klimatanläggning är gjord för att fyllas med R12, R134 eller HFO1234yf, och inte andra typer av brandfarliga gaser som nämns ovan. Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har flera gånger gått ut och varnat bilägare att inte fylla sitt AC-aggregat med brandfarliga gaser som gasol, propan och butan. I dessa fall brukar man kalla dessa gaser för ”fulgas”.

Det finns många verkstäder som har fått in ”fulgas” i sina AC-maskiner utan att själva veta om det. De kommer då olyckligtvis att sprida den felaktiga gasen till alla bilar de fyller med sina maskiner.

Vad finns det för risker?

Om man blandar till exempel r134 med ”fulgas” så händer troligtvis inte så mycket. MEN om temperatur, tryck och blandningsförhållande är ofördelaktigt kan det inträffa olyckor.

Säg att en läcka med gasol inträffar inne i bilens kupé samtidigt som det blir någon elektrisk gnista från en glappkontakt, statisk elektricitet eller att någon tänder en cigarett… Då kan alla förstå vidden av osäkerhet det för med sig att använda dessa brandfarliga gaser.

Du kanske har läst att AC-maskinen går sönder om man får in ”fulgas” i den. Detta stämmer inte riktigt. Själva AC-maskinen i sig går inte sönder, men den behöver tömmas och renas på den felaktiga gasen som sedan skall destrueras. Detta extraarbete blir en stor kostnad för verkstaden. Att verkstaden får en eller flera maskiner färre på golvet ger naturligtvis även inkomstbortfall.

Avslöja fel gas

Genom att kontrollera AC-stationen med en fristående gasanalysator undanröjer man risken vid osäkerhet och kan skydda sin utrustning. Vår Mini-ID är en liten handhållen enhet som snabbt ger dig en noggrann analys av ditt köldmedie och ger dig svar om eventuell kontaminering. Det ger både dig och dina kunder tryggheten att allt är som det ska. Mini-ID finns naturligtvis för både r134 och HFO1234yf-köldmedie.

Du är varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor kring AC-service!

Kontakta oss