Nederländerna först i EU med partikelmätning för dieselbilar

Den 1 juli 2022 blir Nederländerna det första landet i Europa att införa obligatorisk partikelmätning för dieselbilar, kommersiella fordon och lastbilar. Detta meddelar nu EGEA (European Garage and test Equipment Association) i ett pressmeddelande.

I Nederländerna är man mycket positiva.
– Mätning är att veta. På det här sättet ser vi till att inte bara nya bilar utan även hela fordonsflottan förblir så ren som möjligt. Detta är ett viktigt steg mot ett hälsosamt transporteringssystem, säger Martijn van Eikenhorst association section manager vid RAI Automotive Industry NL.

Belgien och Tyskland förbereder också partikelmätning för dieselfordon. I Tyskland skulle man ha startat partikelmätning redan den 1 januari 2021 som en del av den ordinarie besiktningsinspektionen. Men tyvärr har inte ansvariga myndigheterna och det federala transportministeriet i Berlin kunnat enats kring utformningen av testförfarandet.

Frågor beträffande kalibrering och verifiering av systemen är inte heller lösta, trots intensivt stöd från experter inom verkstadsutrustningsindustrin. Prognosen lutar nu åt att partikelmätning kan inledas i Tyskland först efter januari 2023.

European Garage and test Equipment Association kommer nu utbyta erfarenheter och utveckling kring partikelmätning.

– Naturligtvis kommer vi att dela vår kunskap med de ansvariga inom europeisk politik och vi ger gärna om så önskas, teknisk rådgivning via våra experter, säger Jordi Brunet, generalsekreterare EGEA i Bryssel.

Hela pressmeddelandet finns att läsa på www.egea-association.eu

Här kan du läsa mer om våra avgasmätare och rökgasmätare

Rökgasmätare partikelmätare MAHA MET 6.2

Kontakta oss