Tidsbrist leder till skaderisk

Om lite drygt två veckor, den 15 april, ska dubbdäcken ha ersatts av sommardäck (om inte Kung Bore fortfarande härskar). Det är en hektisk period för branschen och innebär fler tunga lyft för montörerna.

När man får bråttom är det lätt att inte ta hjälp av tekniska hjälpmedel, och då ökar risken för skador och olyckor i arbetet. Verkstäderna tar även under den här perioden in extrapersonal som inte har samma erfarenhet och riskbedömning.

Den koncentrerade belastningen under dessa dagar utmärks även av högre sjukskrivningar när skiftesperioden är över. Det rör sig om både utmattningssyndrom och förkylningar till följd av stress och extra högt tempo.

För att uppmärksamma detta presenterar idag Arbetsmiljöverket en rapport kring däckverkstäders arbetsmiljö. Ledsamt nog brister hela nio av tio däckverkstäder i arbetsmiljön. Undersökningen bygger på inspektioner av omkring 350 verkstäder över hela landet som gjordes under 2018.

Arbetsmiljöverket medger att det ändå blivit bättre än jämfört med inspektionen 2009. Framförallt i montörernas inställning till att använda hjälpmedel. Machokulturen har svalnat och fler tänker istället på sin hälsa.

För att investera i din personals effektivitet rekommenderar vi att satsa på däckmaskiner med hjullyft, eller att köpa till en hjullyft till din befintliga maskin. Vi har hjullyftar till både monterings- och balanseringsmaskiner.

Se mer i vårt produktsortiment bland däckmaskinertillbehör samt vårt OEM-utbud.

Läs gärna:

» Arbetsmiljöverkets rapport “Däckbytare i riskzonen under högsäsong”, www.av.se
» SVT Nyheter “Stora brister i arbetsmiljön hos däckverkstäder”, www.svt.se
» Däckdebatt “Vårens högtryck i däckverkstäderna skapar arbetsmiljöproblem varje år”, www.dackdebatt.se 

Kontakta oss