SUN Maskin
Öppettider mån-fre 08.00-17.00

Du är välkommen att ringa till oss på054 – 85 00 75 sun@sunmaskin.se

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Släp och släpvagnar för personbilar är vanligtvis utrustade med påskjutsbroms. Dessa är inte alltid möjliga att testa i en konventionell bromsprovare, speciellt inte vagnar med flera axlar med kort axelavstånd. Vår bromsprovare med hydraulisk rullsetslyft löser problemet!

Att resa med en bil och släpvagn medför vissa risker och en del tekniska aspekter att överväga, särskilt vid denna tid på året då många kombinationer av bilar och släp finns på vägarna. Självklart ska man inte bara lasta korrekt, utan även hålla släpet i bra skick.

Ofta kontrolleras bromssystemet inte tillräckligt, vilket kan bli både dyrt och farligt. För att garantera säker bromsning av släpet måste bromsanordningen fungera lika bra på båda sidor. Men att utföra ett test under körning ger inte nödvändig information för att uppnå optimal säkerhet.

Extra svårt med kort axelavstånd

En bromsprovare kan mäta påskjutsbromsen exakt. Skillnaden mellan bromseffekten på vänster och höger kan också testas. Men axelavstånd, fordonsdesign och däckstorlek för släpvagnar kan skilja sig i en sådan utsträckning från en modell till en annan att det ofta är omöjligt att utföra ett tillförlitligt bromsprov på ett vanligt rullset. Bromsprov är extra svårt på vagnar som har flera axlar med kort avstånd mellan axlarna. Till exempel eftersom den axel som ska testas inte kan införas tillräckligt i rullarna, vilket ibland gör ett bromstest omöjligt.

Lösningen är en rullsets lyft

En bromsprovare med integrerad lyft i rullsetet ger en absolut tillförlitlig metod för att testa påskjutsbromsar på personbilssläp och vagnar. Den hydrauliska lyften höjer axeln 100 mm och sköts enkelt med ett knapptryck via fjärrkontroll. Att lyfta de enskilda axlarna är en del av den vanliga testsekvensen: en axel lyfts åt gången medan de icke testade axlarna på släpet släpps. Detta förbättrar inbromsningen av axeln som testas.

Hydraulisk rullsetslyft finns för alla våra personbilsbromsprovare från vår tyska premiumleverantör MAHA, MBT 2100, 2200 LON och 2250 EUROSYSTEM. Lyften kan även kombineras med rullset för bredare hjulbas (RS 5) för större ekipage, och är särskilt relevant för dig som säljer eller servar trailers. Detta gör bromsprovning på större modeller enklare, som exempelvis husvagnar, och gör det möjligt att erbjuda ett komplett verkstadsservicepaket.

Nyfiken?

Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att diskutera med våra kunniga säljare! Du når oss på 054 – 85 00 75, eller info@sunmaskin.se.

rullsetslyft för släpvagn med kort axelavstånd SUN Maskin & Service